Monday, November 10, 2014

alta via 1 - אלטה ויה 1

כמו שהבטחתי - יהיו פה גם פוסטים על טיולים והנה הראשון. ברוח הדברים המתרחשים עכשיו בישראל, אתייחס גם לפן הכלכלי של הטיול. אני אנסה להציג דרך להינות ממקומות יפים בתקציב לא גדול. אגב אני ממליץ לכם לעיין בבלוג של הבחור הזה - יש שם המון טיפים ומדריכי טיולים עבור המטייל בתקציב. אני אנסה לתת פה טיול יחסית מפנק בתור דוגמא. ברור שיש אופציות זולות הרבה יותר מאיטליה, אבל חלקן קצת יותר מאתגרות את המטייל המתחיל או שהן רחוקות וכרטיס הטיסה יצא יקר. אני אציין שישנן אופציות זולות יותר למטייל הישראלי - וגם באיטליה עצמה ניתן לטייל עם אוהל ולבשל אוכל לעצמך ואף עשיתי זאת בשמחה, ואולי אכתוב על טיולים אלה ואחרים בהמשך. טיול זה הוא דוגמא לטיול טבע מפנק ביותר, במדינה ידידותית ובטוחה בלב ליבה של מערב אירופה, שניתן להוציא לפועל בספונטניות ובלי ציוד מיוחד גם עבור מי שלא בשיא הכושר.

נדבר על אלטה ויה 1 (alta via 1) - מסלול טיול מפורסם מאוד ויפה לא פחות בחבל הדולומיטים שבאיטליה (אזור מרהיב ביופיו עבור חובבי הטבע וההרים) שמתחרה בפופולריות רק עם הטור דה מון בלאן באירופה. מדובר בטיול של כ150 ק"מ, שלא דורש ציוד הרים/טיפוס מיוחד. העונה המומלצת היא בין יולי לספטמבר. מכיוון שהאזור הוא שמורת טבע - אסור להקים אוהלים לאורך המסלול, אך לא חסר בקתות (refugees, מלונות דרך) שאפשר ללון/ולאכול בהם. הנקודה הגבוהה במסלול היא פחות מ3000 מטר - כך שגם הסובלים ממחלת גבהים יוכלו ללכת ומיותר לציין שאין בעיות חמצן. המסלול לוקח לפי ויקיפדיה בין 10 ל 15 יום. מכיוון שלא היה צורך לסחוב אוהל, אוכל ושק שינה - עשינו אותו בשבעה ימים מלאים + מספר שעות הליכה קטן ביום הראשון והאחרון. העובדה שישנים ואוכלים בבקתות היא הסיבה שהמסלול הזה הוא מאוד "מפנק" ומתאים במיוחד למטייל המתחיל והלא מנוסה או סתם למישהו שרוצה להינות מנופים מדהימים והוא לא רוצה או לא יכול להתעסק בלוגיסטיקה של אוהל, בישול עצמי וסחיבה של ציוד על הגב. למרות שמדובר במסלול מפנק ובמדינה יקרה יחסית - זה עדיין טיול בתקציב סיבר מאוד ממספר סיבות שיהיו בהמשך, המחירים שמופיעים פה נכונים לקיץ 2012.

תכנון

תכננו בכמה זמן תרצו לעשות את המסלול. אם אתם בכושר טוב - בהחלט תכלו לעשות אותו בשמונה ימי הליכה או פחות, אם אתם קצת חוששים או אוהבים לטייל לאט, לעצור הרבה, לצלם ולהגיע לבקתות מוקדם כדי ליהנות מחברה של מטיילים אחרים, יין ובירה קרה - תכננו בהתאם והגדילו את מספר הימים. יש מספיק בקתות לאורך המסלול עבור כמעט כל סוג של תכנון,שמופיעות לדוגמא באתר הזה ומפה סכמטית נמצאת פה. בבקשה תשיגו מפה אמיתית (מפת מסלולים טופוגרפית מודפסת או דיגיטלית) של המסלול לפני שאתם יוצאים. אולי בהמשך אני אכתוב איך הסמארטפון יכול לעזור בטרק (אולי אף להחליף מפה מודפסת) בצורה אמינה. עם זאת המסלול מסומן היטב לכל אורכו והסיכוי שתלכו לאיבוד הוא לא גדול.

המסלול

את תיאור הדרך של המסלול תכלו למצוא בקלות באחד האתרים שקישרתי אליהם מהפוסט הזה. את התוואי אפשר לאתר אם תעקבו אחרי המיקומים של הבקתות המסלול המופיע במאגר המפות הפתוחות. עוד מפה עם בקתות אפשר לראות פה.
מתחילים ב Lago di Braies אליו  ניתן להגיע ברכבת מורונה (הרכבת עד Dobbiaco ומשם יש אוטובוס, סה"כ הנסיעה מורונה עלתה באזור ה35 יורו ב2012, אם מגיעים לורונה בבוקר אפשר להספיק להגיע על הבקתות הראשונות עוד באותו היום). בנקודת ההתחלה ניתן לקנות מפה (לפחות מפה של תחילת המסלול כי כל המסלול מתחלק למספר מפות. פשוט תשאלו בחנות ויעזרו לכם). אם רוצים לחסוך קצת על קניית האוכל בבקתות - אפשר להצטייד באוכל לדרך - למרות שהייתי ממליץ לקנות לפני (בכללי האוכל בחנויות באיטליה הוא לא יקר- והוא מאוד טעים. הייתי ממליץ לקנות קצת גבינות קשות ונקניקים - כי זה תמיד כיף לאכול איזו חתיכה קטנה של גבינה או נקניק עם קרקר ולהמשיך לצעוד).
אומנם אסור להדליק אש ולהקים אוהלים במסלול, אני חושב שלא יעשו לכם יותר מדי בעיות אם תבקשו להדליק גזיה בשטח של בקתה ולהכין בשקט ובלי בלאגן קצת אוכל. אנחנו לא עשינו את זה אבל זאת אופציה. למען האמת אני ראיתי גם אנשים שמקימים אוהלים צמוד לבקתות - אבל לא שאלתי לגבי חוקיות הדבר. לאורך המסלול תעבורו עוד פעם בעיירה - אחרי הבקתה lagazuoi.
המסלול מסתיים בעיירה שנקראת belluno שמשם אפשר בקלות להגיע בחזרה לורונה ברכבת. רכבות פנימיות אלה הן לא יקרות (יחסית למרחק שגומעים ולמחירי הרכבות באירופה המערבית) ב2012 זה עלה קצת יותר מ25 יורו מבלונו לורונה. העובדה שהתחבורה לתחילת המסלול משדה התעופה ומסיומו חזרה לשדה התעופה כ"כ נוחה הופכת את המסלול לעוד יותר נגיש למטייל על תקציב קטן מכיוון שזה חוסך השכרת רכב, תשלום על כבישי אגרה (בכלל לא זניח באיטליה), דלק (אף יותר יקר מישראל), חניה, חזרה לנקודת התחלה כדי לקחת את הרכב וכו'.

הבקתות

למי שלא מכיר - אני אספר על בקתות הרים. נקראות שונה במקומות שונים (refuge, хижа, hut, Koča, rifugio) אבל בתכל'ס די אותו דבר. מדור ב"מלון" דרכים שאפשר לעצור ולישון בו, אז השם בקתה לא תמיד עושה צדק. לפעמים יש בו שירות והוא מציע ארוחות, לפעמים לא. הבקתות לא תמיד פתוחות כל השנה, ובחלקן יש winter room - חדר שפתוח גם בחורף ומותר לעצור ולישון בו.  יש בהם בד"כ חדרי-dormitory שזה אומר יחסית הרבה אנשים בחדר וחדרים קטנים יותר של 4,6 ועוד אנשים. כל אחד לפי התקציב שלו ורמת נוחות עבורה הוא מוכן לשלם. לפעמים כדאי להביא סוג של "מצעים" (הכוונה לא לסט מצעים מלא - יש "מצעי טיולים" ששוקלים פחות מ200 גרם ועלו לי באיביי פחות מ20 דולר) - כי אם אין לכם יכולים לבקש מכם עוד כסף על מצעים. אטמי אוזניים ופנס קטן זה משהו שכדאי להביא (במיוחד עבור חדרי דורמיטורי). לאורך אלטה ויא הבקתות מפנקות מאוד, מציעות אוכל טעים ביותר בסכום סביר מאוד למדינה מערבית ויקרה כמו איטליה. אנחנו שילמנו בין 30 ל 40 יורו עבור לילה + אחרות ערב (משביעה וגדולה, ממספר מנות) + ארוחת בוקר. יין הוא מאוד זול ומומלץ באיטליה - כדאי להנות ממנו, גם בירה תעלה לכם שם ממש לא הרבה.
לאורך אלטה ויא יש בקתות פרטיות (יותר מפנקות וקצת יותר יקרות), ויש בקתות בבעלות גוף שהוא נראה לי משהו כמו קק"ל או רשות הטבע והגנים. בקתות אלה קצת פחות מפנקות אך יותר זולות ואף יתנו לכם הנחה אם תציגו כרטיס חבר של המועדון המטפסים הישראלי (לשעבר המועדון האלפיני). שוב, זה היה נכון ב2012. ברוב הבקתות יש מי שתייה מהברז, ברובן יש מקלחת חמה (אולי תעלה לכם עוד כמה יורו). אומנם המסלול מאוד פופולרי - אבל לא נתקלנו בבעיה חמורה של מקומות בבקתות. עם זאת כדאי להזמין מראש, ולכל הפחות תבקשו מהבקתה הנוכחית להתקשר לבקתה הבאה. אני חושב שזה כדאי כי זה אפשר לבקש מראש חדר dorms שהוא זול יותר (אם אכפת לכם כמובן). האנשים בבקתות נחמדים בד"כ וזה נכון במיוחד לבקתות שהן לא פרטיות. יצא לנו להגיע לאחת כזאת יחסית מאוחר כשכבר לא היו מקומות - אבל בכל הצליחו למצוא לנו פתרון. בקתות זה גם מקום מעולה להכיר מטיילים מכל העולם.

מזג אוויר

המזג אוויר - בעיקר בלתי צפוי. די בטוח שיהיה גשם לפחות כמה פעמים - אז כדאי שיהיה לכם ביגוד מתאים. אני הלכתי ללא מכנסיים אטומות למים ולי היה טוב עם זה (תזכרו כי לא כ"כ גבוה שם) - אבל בלילה כמובן קר מאוד ובבוקר עדיין קריר.

סיכום

מדובר בטיול יפה ביותר שיחסית נוח לטייל אותו. כמו שציינתי - עלות הטיול ללא כרטיסי הטיסה היא כ 30-40 יורו ליום + כ60 יורי רכבות מהשדה תעופה וחזרה ועוד כמה עשרות יורו שהייה בbelluno להתפנק קצת על האוכל והגלידות, הבירות והיין האיטלקי.

הנוף

איך בלי הדבר החשוב היותר בכל הסיפור הזה, הנוף המשוגע של דולומיטים. מדובר בטיול באזור נדיר ביופיו, ומה שנחמד יפה לאורך כל המסלול. הוא לא קשה בכלל (אבל יותר קשה למי שרגיל לטיולים בארץ, שם הפרשי הגבהים יהיו משמעותיים יותר). תעברו בשדות אלפיניים עם הרים תלולים ואגמים בצבע טורקיז מסביב, בהרים בצבע לבן בוהק באזורים יותר גבוהים וביערות מרשימים וגבוהים באזורים נמוכים יותר. אם יהיה לכם מזל אולי תפגשו מרמוטה (ראה תמונה) או חיה אחרת.















נוף דולומיטי, לא תצליחו להתרגל.
המסלול הוא מאוד מגוון ועובר דרך אזורים שונים...

Saturday, November 1, 2014

אז מה הבעיה עם להוריד תכנות פיראטיות?



אז מה הבעיה עם להוריד תכנות פיראטיות?

מה באמת הבעיה? הרי במקום לשלם כסף - יש לנו אלרטרנטיבה, חינמית ולפעמים אף נוחה יותר?

נלדג את הקטע שזה לא חוקי ולא בסדר, לא כי אני ממעיט בחשיבות של העניין אלא כי אני מניח שאנשים שמבינים את זה לא זקוקים לחפירה, ואלה שלא אכפת להם - גם לא יהיה אכפת להם. בואו נדבר על איפה זה יכול לדפוק אותך.

האנשים ששמים את התכנות להורדה - נכון להיום אלה בד"כ כבר לא ילדים משועממים שהשיגו ופרצו בטכניקה זאת או אחרת את התכנה ומפיצים אותה מטוב ליבם. אולי עוד יש כאלה - אבל הם המיעוט שבמיעוט. מאחורי ההפצות האלה עומדת תעשיה שלמה. זאת תעשיה של אנשים, אני לא אגיד אנשים רעים, אבל נקרא להם אנשים שהם והחוק במדינות המערביות לא תמיד מסכימים אחד עם השני. בנוסף לזה - אם יגרם לך בתור צרכן תוכן פיראטי נזק הם לא יתאכזבו יותר מדי. זה כמובן במקרה שהם לא אלה שגורמים את הנזק בפועל.

אותם האנשים אגב בד"כ מצליחים להרויח לא מעט כסף על השירות החינמי שהם מציעים לך, ועוד מעט אני אתן דוגמאות כיצד. אבל לפני זה - מה שכנראה יקרה לכם, זה שהתכנה שאתם הורדתם ומתכוונים להריץ או להתקין (במקרה של התקנה אתם גם הולכים לתת לה הרשאות מאוד חזקות על המחשב שלכם, אם לא הבנתם מה זה אומר לא נורא - אולי אני אסביר על כך בהזדמנות אחרת) מכילה בתוכה תוספת. זה יכול להיות כל סוג של malware, ששולב בתוך ההתקנה של התכנה שהורדתם. עד כמה פשוט לעשות את זה? ממש לא קשה, הנה דוגמא לשיטה הכי מפגרת. אני אציין שלא תמיד חייבים אפילו להוריד ולהריץ את התכנה כדי לחטוף את הנוזקה למחשב שלכם, אבל את האיום הזה אפשר להקטין אם משתמשים במערכת הפעלה מעודכנת ודפדפן מעודכן, בהגדרות פרטיות ואבטחה מחמירות כאשר גולשים לאתר.

מה הנוזקה הזאת תעשה? תלוי במודל העסקי (כן תתפלאו זאת תעשיה אמיתית, שיש לה מודל עסקי, לקוחות, יצרנים, קבלני משנה וכו'..). בסוף היא כמובן אמורה לייצר ערך כספי עבור היוצרים ו/או המפעילים שלה. למתענינים אפשר לראות דוגמאות פה ופה.

להוריד ולהריץ תכנות מאתרי ההורדות הפיראטיים זה כמו להשאיר את דלת הבית פתוחה, לנסוע לחו"ל לשבועיים - ולפרסם את זה בתקשורת. יש ערים ושכונות שבהם זה יהיה בסדר, אבל אינטרנט זה לא עיר כזאת ואתרי ההורדות הפיראטית זה השכונות הפחות טובות של העיר הזאת.

אבל אין לי שום דבר על המחשב - שיפרצו לי כמה שבא להם

קודם כל - כל הכבוד על הגישה ששמה בצד את הנכסים החומריים ומתרכזת בדברים החשובים בחיים - אני באמת מאוד מעריך אנשים שעושים את זה. אבל גם אם המחשב שלך לא מכיל את המסמכים הסודיים של לוקהיד מרטין - הוא עדיין מהווה ערך עבור אנשים מסוימים כי המחשב המודבק שלך מהווה ערך כספי במספר מובנים (גם בפני עצמו). אם אתה מבצע קניות ברשת - אפשר לגנוב ולהשתמש או למכור את מספר הכרטיס אשראי שלך. אפשר לגרום למחשב שלך נזק זמני שרק מפעילי הנוזקה ידעו לשחזר ולדרוש על זה כופר. אפשר לגרום למחשב שלך לשלוח ספאם ו/או להציג פרסומות (אולי השימוש הכי נפוץ כי יחסית קל להפוך את זה למזומן). ישנן עוד מלא דרכים יצירתיות, לא חוקיות ועוד פחות חוקיות להפוך את המחשב (בהגדרה המורחבת של מחשב: סמארטפון טאבלט וכו') לנכס מניב כסף שחור "פטור" ממס.

זה טוב שאתה מתלונן, אבל בוא תציע פתרון

יגידו לי רבים, והם אכן צודקים. להתלונן זה הכי קל, ואני עוד מעז להגיד לאנשים לשלם על תכנה, כאשר מחירי המילקי גם ככה מרקיעים שחקים. נכון להיום, כמעט לא חייבים לשלם על מוצרי תכנה. אחת הסיבות מודגמת התרשים הבא מבית xkcd:

mac_pc.png
It's fun to watch browsers fumblingly recapitulate the history of window management. Someday we'll have xmonad as a Firefox extension.

כלומר הרבה דברים אפשר לעשות דרך הדפדפן - והדפדנים האיכותיים כמו שאר הדברים הכי טובים בחיים, ניתנים בחינם.
ניקח את אופיס לדוגמא: יש את חבילות האופיס של גוגל שרצה בדפדפן שלכם. אם לא רוצים להעלות הכל לאופיס של גוגל משיקולים אלה ואחרים או זקוקים לאפשרות לעבוד offline - נסו את openoffice.org, ולפני שאתם מתנפלים עלי  - היום הוא הרבה יותר טוב מלפני מספר שנים, במיוחד באזורי העברית, והוא סיפק את צרכי בתור סטודנט במהלך התואר הראשון והשני. אני לא רואה סיבה לתת עוד דוגמאות ספציפיות, פשוט חפשו free alternative to XXXXX ותמצאו מספיק אתרים שנותנים סקירות והצעות לחלופה עבור תכנה שעולה כסף. מההיכרות שלי - הפער הכי גדול הוא הפוטושופ של אדובי.
יש את גימפ שהוא די עוצמתי אבל לדעתי עדיין פחות נוח. כל דוגמא נוספת היא עילה למלחמת דת של תומכי תכנה אחת מול אחרת - תשתמשו במה שעושה לכם את זה - כל עוד התכנה שלהם נוחה לכם, היא חוקית אצלכם, וכדאי שתקבל עדכוני אבטחה שוטפים במקרה הצורך.

דילגתי באלגנטיות על הקטע של מחיר מערכת ההפעלה עצמה. אז עד שוינדוס תהיה חינמית למשתמש הביתי, אין לכם כסף למילקי ולוינדוס אבל כן בא לכם לגלוש באינטרנט, תנסו את אחת ההפצות הידידותיות למשתמש של לינוקס (1 ו 2). המערכות האלה הגיעו לרמת בשלות טובה מאוד והתמיכה שלהן בחומרה היקפית כעת משמעותית טובה יותר. אז נכון שאולי תצטרכו ללמוד קצת, אבל כבר אמרנו שללמוד זה חשוב, והנה לכם דוגמא איך ללמוד משהו חדש יכול לחסוך לכם קצת כסף, ולמנוע את הצורך לעבור על החוק.
מקווה שעזרתי, תהנו.