Saturday, November 1, 2014

אז מה הבעיה עם להוריד תכנות פיראטיות?



אז מה הבעיה עם להוריד תכנות פיראטיות?

מה באמת הבעיה? הרי במקום לשלם כסף - יש לנו אלרטרנטיבה, חינמית ולפעמים אף נוחה יותר?

נלדג את הקטע שזה לא חוקי ולא בסדר, לא כי אני ממעיט בחשיבות של העניין אלא כי אני מניח שאנשים שמבינים את זה לא זקוקים לחפירה, ואלה שלא אכפת להם - גם לא יהיה אכפת להם. בואו נדבר על איפה זה יכול לדפוק אותך.

האנשים ששמים את התכנות להורדה - נכון להיום אלה בד"כ כבר לא ילדים משועממים שהשיגו ופרצו בטכניקה זאת או אחרת את התכנה ומפיצים אותה מטוב ליבם. אולי עוד יש כאלה - אבל הם המיעוט שבמיעוט. מאחורי ההפצות האלה עומדת תעשיה שלמה. זאת תעשיה של אנשים, אני לא אגיד אנשים רעים, אבל נקרא להם אנשים שהם והחוק במדינות המערביות לא תמיד מסכימים אחד עם השני. בנוסף לזה - אם יגרם לך בתור צרכן תוכן פיראטי נזק הם לא יתאכזבו יותר מדי. זה כמובן במקרה שהם לא אלה שגורמים את הנזק בפועל.

אותם האנשים אגב בד"כ מצליחים להרויח לא מעט כסף על השירות החינמי שהם מציעים לך, ועוד מעט אני אתן דוגמאות כיצד. אבל לפני זה - מה שכנראה יקרה לכם, זה שהתכנה שאתם הורדתם ומתכוונים להריץ או להתקין (במקרה של התקנה אתם גם הולכים לתת לה הרשאות מאוד חזקות על המחשב שלכם, אם לא הבנתם מה זה אומר לא נורא - אולי אני אסביר על כך בהזדמנות אחרת) מכילה בתוכה תוספת. זה יכול להיות כל סוג של malware, ששולב בתוך ההתקנה של התכנה שהורדתם. עד כמה פשוט לעשות את זה? ממש לא קשה, הנה דוגמא לשיטה הכי מפגרת. אני אציין שלא תמיד חייבים אפילו להוריד ולהריץ את התכנה כדי לחטוף את הנוזקה למחשב שלכם, אבל את האיום הזה אפשר להקטין אם משתמשים במערכת הפעלה מעודכנת ודפדפן מעודכן, בהגדרות פרטיות ואבטחה מחמירות כאשר גולשים לאתר.

מה הנוזקה הזאת תעשה? תלוי במודל העסקי (כן תתפלאו זאת תעשיה אמיתית, שיש לה מודל עסקי, לקוחות, יצרנים, קבלני משנה וכו'..). בסוף היא כמובן אמורה לייצר ערך כספי עבור היוצרים ו/או המפעילים שלה. למתענינים אפשר לראות דוגמאות פה ופה.

להוריד ולהריץ תכנות מאתרי ההורדות הפיראטיים זה כמו להשאיר את דלת הבית פתוחה, לנסוע לחו"ל לשבועיים - ולפרסם את זה בתקשורת. יש ערים ושכונות שבהם זה יהיה בסדר, אבל אינטרנט זה לא עיר כזאת ואתרי ההורדות הפיראטית זה השכונות הפחות טובות של העיר הזאת.

אבל אין לי שום דבר על המחשב - שיפרצו לי כמה שבא להם

קודם כל - כל הכבוד על הגישה ששמה בצד את הנכסים החומריים ומתרכזת בדברים החשובים בחיים - אני באמת מאוד מעריך אנשים שעושים את זה. אבל גם אם המחשב שלך לא מכיל את המסמכים הסודיים של לוקהיד מרטין - הוא עדיין מהווה ערך עבור אנשים מסוימים כי המחשב המודבק שלך מהווה ערך כספי במספר מובנים (גם בפני עצמו). אם אתה מבצע קניות ברשת - אפשר לגנוב ולהשתמש או למכור את מספר הכרטיס אשראי שלך. אפשר לגרום למחשב שלך נזק זמני שרק מפעילי הנוזקה ידעו לשחזר ולדרוש על זה כופר. אפשר לגרום למחשב שלך לשלוח ספאם ו/או להציג פרסומות (אולי השימוש הכי נפוץ כי יחסית קל להפוך את זה למזומן). ישנן עוד מלא דרכים יצירתיות, לא חוקיות ועוד פחות חוקיות להפוך את המחשב (בהגדרה המורחבת של מחשב: סמארטפון טאבלט וכו') לנכס מניב כסף שחור "פטור" ממס.

זה טוב שאתה מתלונן, אבל בוא תציע פתרון

יגידו לי רבים, והם אכן צודקים. להתלונן זה הכי קל, ואני עוד מעז להגיד לאנשים לשלם על תכנה, כאשר מחירי המילקי גם ככה מרקיעים שחקים. נכון להיום, כמעט לא חייבים לשלם על מוצרי תכנה. אחת הסיבות מודגמת התרשים הבא מבית xkcd:

mac_pc.png
It's fun to watch browsers fumblingly recapitulate the history of window management. Someday we'll have xmonad as a Firefox extension.

כלומר הרבה דברים אפשר לעשות דרך הדפדפן - והדפדנים האיכותיים כמו שאר הדברים הכי טובים בחיים, ניתנים בחינם.
ניקח את אופיס לדוגמא: יש את חבילות האופיס של גוגל שרצה בדפדפן שלכם. אם לא רוצים להעלות הכל לאופיס של גוגל משיקולים אלה ואחרים או זקוקים לאפשרות לעבוד offline - נסו את openoffice.org, ולפני שאתם מתנפלים עלי  - היום הוא הרבה יותר טוב מלפני מספר שנים, במיוחד באזורי העברית, והוא סיפק את צרכי בתור סטודנט במהלך התואר הראשון והשני. אני לא רואה סיבה לתת עוד דוגמאות ספציפיות, פשוט חפשו free alternative to XXXXX ותמצאו מספיק אתרים שנותנים סקירות והצעות לחלופה עבור תכנה שעולה כסף. מההיכרות שלי - הפער הכי גדול הוא הפוטושופ של אדובי.
יש את גימפ שהוא די עוצמתי אבל לדעתי עדיין פחות נוח. כל דוגמא נוספת היא עילה למלחמת דת של תומכי תכנה אחת מול אחרת - תשתמשו במה שעושה לכם את זה - כל עוד התכנה שלהם נוחה לכם, היא חוקית אצלכם, וכדאי שתקבל עדכוני אבטחה שוטפים במקרה הצורך.

דילגתי באלגנטיות על הקטע של מחיר מערכת ההפעלה עצמה. אז עד שוינדוס תהיה חינמית למשתמש הביתי, אין לכם כסף למילקי ולוינדוס אבל כן בא לכם לגלוש באינטרנט, תנסו את אחת ההפצות הידידותיות למשתמש של לינוקס (1 ו 2). המערכות האלה הגיעו לרמת בשלות טובה מאוד והתמיכה שלהן בחומרה היקפית כעת משמעותית טובה יותר. אז נכון שאולי תצטרכו ללמוד קצת, אבל כבר אמרנו שללמוד זה חשוב, והנה לכם דוגמא איך ללמוד משהו חדש יכול לחסוך לכם קצת כסף, ולמנוע את הצורך לעבור על החוק.
מקווה שעזרתי, תהנו.

No comments:

Post a Comment